Son zamanlarda Ray Tracing bir diğer adıyla ışın izleme teknolojisi oldukça ağızdan ağza dolaşmaya başladı. Aslında bu kelime Gamescom 2018’de Nvidia’nın Turing mimarili yeni RTX ekran kartlarını tanıtınca gündeme geldi çünkü bu kartlar beraberinde ışın izleme teknolojisini getiriyordu. Eğer şuana kadar bu kelimeyi hiç duymadıysanız ve Ray Tracing nedir diye merak ediyorsanız endişe etmenize gerek yok çünkü bu makalemizde detaylı olarak bu konuyu ele alacağız.
Ray Tracing Nedir?
Özellikle oyuncular tarafından oldukça fazla konuşulan Ray Tracing nedir? Kısaca Ray Tracing, oldukça gerçekçi ışık efektleri üretebilen bir işleme tekniğidir. Detaylı olarak bu teknolojiden bahsedecek olursak, bir algoritma ışık kaynağından çıkan ışınları izler ve daha sonra bilgisayar ortamında oluşturan sahne veya mekanda çarptığı nesnelerle girdiği etkileşimi olabildiğince gerçek hayattaki gerçekçiliğe en uygun olacak şekilde taklit etmeye çalışır. Bu algoritma ışığın nereye çarptığını ve bu çarpma sonucu oluşan etkileşimi bir insan gözü gerçekçiliğinde işler ve bunun sonucu olarak yarı saydamlık ve ışınlarının saçılması ile birlikte çok gerçekçi gölgeler ve yansımalar oluşmasını sağlar.
Bu teknoloji oldukça fazla güç sarf ettiği için şuana kadarki oyunlarda ışın izleme teknolojisini görememiştik fakat RTX ekran kartları bu işin üstesinden gelebilecek güçte oldukları için artık yeni oyunlarda ışın izleme teknolojisine tanıklık edebileceğiz.
Yeterli hesaplama gücü ile birlikte gerçek hayattan neredeyse ayırt edilemez görüntüler elde etmek bu teknoloji sayesinde mümkün oluyor fakat bir sorun var ki bu hesaplama gücüne yetecek oldukça güçlü GPU’lara henüz sahip değiliz. Zaten konsolları şuan dahil bile edemiyoruz. Uzun lafın kısası ilerideki yıllarda ciddi anlamda oldukça güçlü ekran kartları ile karşılaşırsak gerçek hayattan ayırt edilemez görüntüler elde etmemiz mümkün kılınacak fakat şimdilik bu uzun yolda atılmış bir başlangıç adımı olarak görüyoruz bu teknolojiyi.
Aslında bu ışın izleme teknolojisine pekte yabancı değiliz. Birçok sinema filmlerinde ve dizilerde bu teknoloji kullanılır fakat stüdyolar oldukça gerçekçi görüntüler elde etmek için bir sunucu grubunu veya bulut bilişim sistemini kullandığı için bu görüntüler elde edilebiliyor. Son kullanıcı odaklı olarak böyle sistemleri evde barındıramayacağımızdan dolayı gerçek hayattan ayırt edilemez görüntüleri oyunlarda almamız için henüz bizleri bekleyen uzun bir süre var. “Ray Tracing Nedir?” başlığı altında sizlere oldukça detaylı bir şekilde bu teknolojiyi açıkladık fakat şimdi sıra geldi bu teknolojiyi destekleyen oyunlara.
Ray Tracing Destekleyen Oyunlar
Şimdilik Nvidia’nın ışın izleme teknolojisini kullanan sadece 7 adet oyun olsa da Gamescom 2019’da yapılan yeni duyurularla birlikte yeni çıkacak birçok oyuna da ışın izleme desteği geleceğinin bilgisini aldık. Ayrıca 2020 yılında çıkış yapması beklenen yeni nesil konsollar Playstation 5 ve Xbox Project Scarlett‘in de bu teknolojiyi destekleyeceği belirtiliyor.
- Battlefield V
- Metro Exodus
- Shadow of the Tomb Raider
- Stay in the Light
- Quake II RTX
- Wolfenstein Youngblood
- Final Fantasy XV
İlerleyen zamanlarda çıkış yaptığında RTX desteğine sahip olacak oyunlar ise şu şekilde:
- Cyberpunk 2077
- Call of Duty: Modern Warfare
- Atomic Heart
- Justice Online
- Dying Light 2
- Control
- Enlisted
- Justice Online
- MechWarrior V
- Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2
- Watch Dogs: Legion
- Minecraft
- Synched: Off Planet
Ray Tracing Destekleyen Ekran Kartları
Şimdilik Nvidia tarafından 8 adet kart bu teknolojiyi destekliyor olsa da ilerleyen zamanlarda Nvidia’nın en azılı rakibi olan AMD cephesinden gelen açıklama ile birlikte bu teknolojiyi henüz desteklemediklerini fakat ilerleyen zamanlarda gelecek ekran kartlarının bu teknolojiyi desteklemesi için üzerinde çalıştıklarını belirtti. Ek olarak ülkemizdeki döviz kurundan dolayı şimdilik ışın izleme teknolojisi destekleyen ekran kartları almak Türk oyuncular için hayal gibi görünüyor.
- Nvidia GeForce RTX 2060 – 30 RT çekirdeği – 6GB GDDR6
- Nvidia GeForce RTX 2060 Super – 34 RT çekirdeği – 8GB GDDR6
- Nvidia GeForce RTX 2070 – 36 RT çekirdek – 8 GB GDDR6
- Nvidia GeForce RTX 2070 Super – 40 RT çekirdeği – 8GB GDDR6
- Nvidia GeForce RTX 2080 – 46 RT çekirdeği – 8GB GDDR6
- Nvidia GeForce RTX 2080 Super – 48 RT çekirdeği – 8GB GDDR6
- Nvidia GeForce RTX 2080 Ti – 68 RT çekirdeği – 11GB GDDR6
- Nvidia Titan RTX – 72 RT çekirdeği – 24GB GDDR6
Bu makalemizde sizlere Ray Tracing nedir, hangi oyunlar ve ekran kartları ışın izleme teknolojisini destekliyor hakkında detaylıca bilgi verdik fakat bununla da bitmedi. Hemen aşağıdan ışın izleme teknolojisi destekleyen oyunlardan paylaşılmış görselleri görebilirsiniz. Bu görseller ile birlikte oyunlara bu teknolojinin nasıl etki ettiğine dair daha detaylı bir fikir sahibi olabilirsiniz.