Mayıs ayında yayınlanan demosunu oynadıktan sonra sunduğu cyberpunk evreni ve hızlı parkur deneyimi ile dikkatimi çeken ve istek listeme aldığım Ghostrunner oyunu 27 Ekim tarihinde piyasaya çıktı. Çıkış yaptıktan sonra oynayıp birkaç gün içerisinde bitirdiğim Ghostrunner, sunduğu hızlı parkur deneyiminde yeterli oynanış çeşitliliğini sağlayabiliyor mu? Oyunun hikayesi oyuncuları etkileyebiliyor mu? Bu soruların cevaplarını almak için hiç vakit kaybetmeden Ghostrunner inceleme yazımıza geçelim.
Hikaye
Oyunumuz Dharma şehrinde geçiyor. Dharma şehrini tasarlayan, geliştiren ve inşa eden Architech(Mimar) isimli kişiye arkadaşı Mara(Keymaster), belli bir süre sonra karşı geliyor ve yönetimi devralmaya çalışıyor. Şehrin asayişinden sorumlu Ghostrunner’lar ise bu isyanı bastırmak için Mara’yı engellemeye çalışıyorlar fakat 99 tane Ghostrunner yaşamını yitiriyor ve geriye sadece 74 numaralı Ghostrunner olan biz, Dharma şehrinin en aşağısında bulunan taban bölgesine düşerek mucizevi eseri hayatta kalıyoruz.
Hayata tekrar döndükten sonra Mara’yı öldürmeye giden bu yolculukta geçmişte yaşananları hatırlamaya, kendimizi tanımaya ve kaybettiğimiz yeteneklerimizi tekrar kazanmaya çalışıyoruz fakat bu iş göründüğü kadar basit değil. Karşımıza Key(Anahtar) olarak isimlendirilen Mara’nın adamları ve zorlu parkurlar çıkıyor.
Oyunun hikayesi ile ilgili spoiler vermeden bahsedeceklerim bu kadardı fakat şunu söyleyebilirim ki Ghostrunner oyunu oldukça basit bir hikayeye sahip. Ayrıca çok önemli denilebilecek sahnelerde sinematik vari sahneler görüyoruz. Bunun dışında oyunun %99’u metin tabanlı anlatım ile ilerliyor.
Grafik
Unreal Engine 4 oyun motoru kullanılarak geliştirilen Ghostrunner, yüksek bütçeli AAA kalitesinde bir oyun olmasa da AAA oyunları aratmayacak seviyede oldukça iyi grafiklere sahip. Ayrıca Nvidia’nın RTX teknolojisini de destekliyor. Eğer oyunu rahat bir şekilde oynatacak bir sisteme sahipseniz görsel açıdan oldukça tatmin edici bir deneyim yaşayacağınızı söyleyebilirim.
Oyunu PC platformunda oynadığım için Xbox One ve PS4 platformunda oyunun nasıl gözüktüğü ile ilgili nihai bir sonuca varamayacağım fakat yapılan testlere ve yorumlara baktığımda özellikle PS4 platformunda optimizasyon sıkıntılarının baş gösterdiğini ancak geliştirici ekibin bu konudaki şikayetlere kulak kabartmasının ardından yayınlanan birçok güncelleme ile oyunun iyileştirildiği belirtiliyor.
Oynanış
Oyunun kendini en çok ön plana çıkardığı kısım oynanış kısmı oluyor. Hızlı parkur yapısı ve iyi oynanış mekanikleri ile oyunculara güzel bir deneyim vaat ediyor fakat bunun göründüğü kadar kolay olmadığını söyleyeyim. Hızlı davranmanız ve yeteneklerinizi düzgün bir şekilde kullanmanız gerekiyor. Bazı kısımlarda defalarca ölüp sinir krizi yaşayacağınızın garantisini verebilirim ancak bu kötü bir şey değil çünkü oyunun parkurlarının belli bir zorluğa sahip olması ve oyuncaya tatmin hissi vermesi gerekiyor.
Hikaye kısmında da bahsettiğim gibi oyunda zamanla ilerledikçe yeni yetenekler kazanıyoruz. Bu yetenekleri nasıl kazanıyoruz diye soracak olursanız cevabı oldukça basit. Cybervoid(Siber Boşluk) olarak adlandırılan sanal bir bölge olarak tabir edebileceğim bir bölgede düşmanımızla savaşmanın yollarını buluyor ve yeni yetenekler keşfediyoruz. Bu bölgeyi yeni yeteneklerin öğrenildiği ve test edildiği bir bölge olarak düşünebilirsiniz.
Cybervoid ile kazandığımız yeteneklerin yanı sıra bir de sahip olduğumuz yetenekleri geliştirebileceğimiz bir kısım bulunuyor. Bu kısım benim hoşuma giden yerlerden birisi oldu çünkü tetris oynuyormuş hissiyatı veriyor. Boş alanları düzgün bir şekilde kullanarak daha fazla geliştirme ekleyebiliyorsunuz.
Ayrıca duvarda yürüme, kanca atma, zamanı yavaşlatma, hızlı atılma ve üzerinize gelen silah atışlarını engelleme gibi pek çok oynanış mekaniği de oynanışı çeşitlendiren güzel detaylar arasında.
Ses ve Müzik
Ghostrunner oyunu ses konusunda gayet iyi bir iş çıkarmış. Gerek çevre sesleri gerek silah ve kılıç sesleri olsun gayet tatmin edici bir deneyim sunuyor. Oyunun müzikleri için de aynı şeyi söyleyebilirim fakat oyunun müzikleri her ne kadar cyberpunk temasını yansıtmayı başarmış olsa da akılda kalıcılık konusunda başarısız kalıyor.
Genel
Ghostrunner inceleme yazımı son birkaç cümle ile toparlayacak olursam oyunun hikaye konusunda yetersiz kalmasına rağmen iyi grafiklere sahip olduğunu, oynanış kısmında ise oldukça iyi ve zorlayıcı bir parkur deneyimi vaat ettiğini söyleyebilirim ancak karakterinizin alacağı tek bir hasarda ölmesi ve oyunun sahip olduğu zorlu parkur yapısı her oyuncuya hitap etmeyebilir. Ayrıca oynayış şeklinize göre oynanış süresinin 5-8 saat arasında değişeceğini göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Şahsen ben oyunu bazı yerlerde onlarca kez ölerek 6,5 saatte bitirdim. Bundan dolayı oyunun sunduğu oynanış süresini ve fiyatını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Eğer bu iki kriter sizin için uygunsa oynamanızı, uygun değilse indirim beklemenizi tavsiye ediyorum.