Hangimiz oyun oynamaktan hoşlanmaz ki? Hangimiz oyun yapmayı hayal etmedi ki? Günümüzde oyun sektörünün ağır başları olan “Triple A” denilen yüksek bütçeli ve genellikle daha kaliteli olan oyunlar çok yaygın. Bu oyunlar her ne kadar kaliteli olsa da ülkemizde çok uçuk fiyatlara satılıyor da olabiliyorlar. Bizim bugün konuşacağımız konu ise bu “Triple A” dediğimiz oyun türlerinden kendini sıyırıp atan, daha düşük bütçe ile oyuncu dostu olan “Indie” yani “Bağımsız oyunlar”.
Artık günümüzde oyun yapımı, oynanışı ve yayımı çok ulaşılabilir bir hal almış durumda. Bu durum her ne kadar iyi olsa da korsancılık vs. kötü meseleler doğurabiliyor. Bağımsız oyun oynamak bazen uğraştırıcı, bazen çok zevkli, bazen ise çok sıkıcı olabiliyor. Bu tür güzel taraf olsa da dediğim gibi kötü yanları da olabiliyor. Kötü yanları genellikle içerik kısmında olur çünkü düşük bütçe ve zaman ile bir “Triple A” oyun kadar kitleleri olmadığı için oyunculara olabildiğince çok hitap etmeye çalışırlar. Biraz da güzel taraf bahsedelim.
Bağımsız oyunlar diğer “Triple A” oyunlara göre daha ucuza satılırlar. Ucuza satılmaları da oyuncuya yönelik olmalarından kaynaklanıyor. Bağımsız oyunlar oyunculara hitap edememe korkusu yüzünden üstüne daha çok düşünülürler. Eğer o oyun sevilmezse ki gerçekten çok kötü olması gerekir, yapımcılar sektörü terk edebilirler. Ama günümüze yaklaşırsak eğer bağımsız oyunlar daha çok kendilerine özgü olmaya çalışıyorlar. Bu artık bağımsız oyunları daha da ilgi çekici ve kendilerine has yapan bir durumdur. Oyuncu bu sayede çekilir. Bağımsız oyunlara ait en güzel taraf budur.
Oyun Yapmak Artık Çok Kolay!
Bağımsız oyun yapımcıları, eğer tutan bir oyun yaparlarsa sektörde kalıcı olabilirler. Eğer gerçekten iz bırakırlarsa ya zirvede bitirirler ya da bir “Triple A” oyun yapımcısından iş teklifi alırlar. Bunların ikisinin de örnekleri bol. “Five Nights at Freddy” adında bağımsız bir korku oyunu yaklaşık altı oyunda elli karaktere kadar genişleyen kendi evrenini kurmuş bir oyundur.
Bu altı oyundan sonra geçen zamanda başka bir oyun çıkmamıştır. 1998 yapımı “Half Life” adlı bir oyun ile sektöre giren “Gabe Newell” ve arkadaşları yaptıkları oyunun motorunu açık kodlu dizayn edip piyasaya sürmüşlerdir. Bu oyun motoru ile çıkan birçok mod vardır ki aralarından en ön planda olanı ise “Counter-Strike”dir. “Counter-Strike” bir “Half Life” modu olarak piyasaya sürüldükten sonra “Gabe Newell” ve arkadaşları bu modun iki geliştiricisini kendi şirketlerinde işe alırlar ve bir mod olarak değil ayrı bir oyun olarak piyasaya sürerler.